C2CA HAS

Dakplaten zaagmachine.

Op het moment is Dakkapellen Fabriek Nederland B.V. druk bezig met het verbeteren van de productieproces. Wij van J. Blom Opmeer B.V. mogen hier een bijdrage aan leveren door het realiseren van een dakplaten zaagmachine. De zaagmachine dient voor het nauwkeurig zagen en een snellere productie van de dakplaten.

Efficiënt Dakplaten zagen.

De productie van dakplaten vereist precisie, snelheid en efficiëntie. Om aan deze eisen te voldoen, is het gebruik van machines zoals de Harwi Multimatic PRO radiaalzaagmachine in combinatie met de Heavy Duty Tigerstop een goede keuze. Dit artikel belicht hoe deze combinatie het doel van een efficiënt werkende productielijn realiseert.

Het proces begint met een stapel niet gezaagde dakplaten die met een heftruck op een heftafel worden geladen. De heftafel zorgt ervoor dat een stapel niet gezaagd dakplaten ergonomisch op de invoertafel neer gelegd kunnen worden. Middels sensoren wordt de hoogte bewaakt zodat de plaat altijd op de juiste manier de tafel op geschoven wordt.

Gemaakt van een S235 3mm zetwerk frame en bekleed met 18mm betonplex, zorgt de invoertafel ervoor dat dakplaten soepel naar de dakplaten zaagmachine geleid worden. De Heavy Duty Tigerstop, uitgerust met een veerbuffer van 1500mm, duwt de dakplaten door de zaag. De besturing die gevoed kan worden vanaf kantoor, maar ook bij de machine zelf zorgt ervoor dat de Tigerstop naar de juiste positie begeleid wordt en dan de dakplaten op de juiste lengte en haaksheid gezaagd worden. Doordat de besturing van de zaag is overgenomen kan veilig automatisch gezaagd worden.

Efficiënt transport en buffering

Na het zagen, worden de dakplaten overgenomen door vier transportbanen, die ze naar een bufferpositie brengen voor verdere verwerking. Sensoren in combinatie met de vooraf ingestelde/berekende Tigerstop waarden zorgen ervoor dat de plaat correct op de rollenbaan ligt en vrij is van de zaag. Dit systeem maakt continu zagen mogelijk, waardoor de efficiëntie van de dakplaten zaagmachine optimaal wordt benut.

Na de eerste transportbaan staat een vol automatische etiketteermachine. Deze labelt automatisch een etiket op het product die informatie biedt voor de freesmachine en verdere verloop in de fabriek, zoals de assemblagehal.

De  vier transportbanen die dienen als buffer voor de frees. Deze banen zijn ontworpen om dakplaten tot vier meter efficiënt te bufferen. De interactie tussen de transportbanen en de Tigerstop zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid ruimte beschikbaar is voor elke gezaagde dakplaat. Deze flexibiliteit in de productielijn verhoogt de doorvoersnelheid en minimaliseert stilstand tijd.

Geheel bovenstaande is te bedienen middels een 10” Exor HMI bedieningsscherm, waar de juiste hoeveelheid informatie beschikbaar is om eenvoudig de machine aan te sturen.

 

Conclusie.

Door de automatisering en nauwkeurige controle van het gehele proces, van laden tot zagen tot transport, stelt deze opstelling fabrikanten in staat de productietijd te verkorten en de kwaliteit van de eindproducten te verhogen. Met deze technologieën kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken door sneller en kostenefficiënter te produceren.

C2CA HAS
Kade 2.020 Muurmal
Scroll naar boven